Šperky

22.09.2011 21:41

Šperky

Krása a šarm nejen pro ženy

 

Něco málo z historie

 

Lidé se zkrášlují ozdobnými šperky již po desítky tisíc let. Ozdobné šperky nejsou jen výsadou žen, ale i mužů. Nejstarší nálezy šperků jsou staré asi sto tisíc let. Jedná se o zbytky provrtaných mušlí, které sloužily jako prapůvodní šperky. Lidé si tak zkrášlovali krk pomocí náhrdelníků a náramků z mušlí. Postupem času jak se lidé zdokonalovali v zpracování rud a tvorbě kovových předmětů, docházelo i k vývoji v oblasti šperkařství. Lidé se tak dostali od vytváření šperků z přírodních materiálů k tvorbě šperků z materiálů syntetických, které jsou cenově dostupně i pro širší masy lidí. Pozorovat to můžeme i na velké popularitě šperků z chirurgické oceli.

To ovšem paradoxně neznamená, že dochází k útlumu výroby šperků z drahých kovů. Vlivem nedávné krize a možnosti znehodnocení peněžních prostředků v důsledku devalvace měny dochází k obrovskému rozmachu investování do šperků z drahých kovů. Vzhledem k tomu, že zásoby těchto hodnotných nerostů nejsou nevyčerpatelné, je tento trend celkem pochopitelný.

Šperky se vyráběly pomocí různých technik. Původně to bylo tepání, později docházelo k odlévání a dalším velmi zajímavým technikám. Nejstarší takto zpracované šperky se datují zhruba k prvnímu tisíciletí před naším letopočtem. Takové šperky byly v Evropě nalezeny například na území dnešního Řecka, Itálie, Španělska. Samozřejmě, že zbytek světa nezaostával za Evropou. Právě naopak, nádherně zpracované zlaté šperky byly nalezeny na Blízkém Východě a především na území dnešního Egypta. Souvisí to především s rozvojem jednotlivých kultur - čím větší a bohatší kultura, tím krásnější a dokonalejší šperky se zde vytvářely. Drahé šperky se tak staly obrazem finančního stavu nejen jednotlivých kultur, ale především jejich samotných představitelů. V podstatě tento trend přetrvává dodnes. Značkové šperky, drahé značkové ozdoby, značkové oblečení a značková auta jsou hodnoty současné společnosti. Ať už je to dobře nebo špatně, nic to nemění na tom, že šperkařství jako řemeslo určitě nezanikne.

V našem internetovém obchodě se zaměřujeme především na šperky s kamínky Swarovski, Cristaluna Swarovski a krásné doplňky z chirurgické oceli.

 

Zpět